Řemeslo má zlaté dno – soutěž 9. ročníků ZŠ

Dne 25. ledna 2012 jsme se zúčastnili již tradiční akce s názvem Řemeslo má zlaté dno, akce, která se konala v Kulturním domě K-TRIO v Ostravě-Hrabůvce. Projekt zaměřený na žáky 9. ročníků ZŠ měl prověřit nejen naše praktické dovednosti, ale i teoretické znalosti v nejrůznějších oborech. Po příchodu do budovy jsme se seskupili do předem sestavených družstev a pořadatelé nám rozdali soutěžní listy a poukazy na odběr drobného občerstvení. Následoval úvodní ceremoniál konaný v hlavním sále kulturního domu, pak byla zahájena samotná soutěž družstev.

Čekalo na nás 18 různorodých úkolů, které nás měly jak zaujmout, tak i ve zkratce ukázat, co obnáší nejen jednotlivé učební a studijní obory, ale i povolání, na která studium žáky připravuje. Postupně jsme se seznámili s profesemi kuchař, cukrář, prodavač, kadeřník, stejně tak s obory techničtějšího rázu jako je truhlář, technik či lesník. Na každém stanovišti jsme získali rovněž podrobné informace o škole, kde se daný obor vyučuje. Soutěžní klání nakonec ukončilo vyhodnocení tří nejlepších družstev a předání pěkných a hodnotných cen. Jen škoda, že se žádné z našich družstev neumístilo na pomyslných stupíncích vítězů. Celá akce byla doplněna i doprovodným programem, v němž jsme mohli zhlédnout prezentace vybraných škol.

Myslíme si, že tento den byl poučný nejen pro ty žáky, kteří se chtějí zaměřit na praktické studijní obory, ale i pro ty, kteří míří na gymnázia, průmyslovky, ekonomky…, protože ve výsledku není až tak důležité, jakou profesi děláš, ale jak dobře ji děláš!!!

Lukáš Bajnar, Patrik Rakošán a Jan Černý (žáci 9.A)

Web soutěže si můžete prohlédnout TADY.

Fotografie ze soutěže najdete:

  • na webu Kulturního domu K-Tria TADY;
  • na webu ÚMOb Ostrava-Jih TADY.