Rybník Štěpán – exkurze pro 6. ročník

Aktuality

Vánoce se blíží a je doba výlovů rybníků. Nic takového nás ale nečeká…

V pátek 4. listopadu 2011 vyjíždí třídy 6.A a 6.B od školy autobusem směrem na Porubu a končí na loděnici v Děhylově. Po rybníku ani památka. Počasí je chladné, mlhavé a slibující déšť. S námi v autobuse jely dvě studentky i s loveckým psem. Tyto dívky se na tři hodiny staly zdrojem informací pro naše žáky, kteří plnili různé úkoly ve skupinách a pozorovali okolní přírodu. Úlohy nebyly jednoduché: nakresli rybník a popiš jeho okolí, urči druhy ryb podle obrázků, seznam se s historií zdejšího rybníkářství apod. Po splnění každého zadání žáci slyšeli správnou odpověď a mohli se ptát na vše, co je zajímalo.

Najednou jsme stáli na bývalém rybníku (nyní poorané pole) a procházeli jsme po hrázi (nyní jen vyvýšený chodník lemovaný vzrostlými stromy). Procházkovým krokem jsme se podzimní přírodou přiblížili k rybníku Štěpán. Teď přišly na řadu zapůjčené dalekohledy. Z původně „nějakých ptáků“ jsme poznávali labutě, divoké husy (za týden v hejnech odlétaly do teplých krajů), kachny i nádherné volavky popelavé. Dokonce jsme viděli kapry, jak se pohybovali těsně pod hladinou. A kolem nás pobíhal šťastný německý ohař, který neodolal a pro klacíček ochotně skákal do chladné vody.

Je vám líto, že jste u toho nebyli? Nevadí, podívejte se na školní fotogalerii s názvem rybník Štěpán a vychutnejte si tu podzimní náladu v nádherných fotografiích našeho spolužáka Jakuba Ostružky ze 6.A.

Zpracovala: Mgr. Jana Lacigová

Na fotografie se můžete podívat TADY.