Projekt “Voda – všechno plyne” – spolupracujeme s Evropou

V letech 2009 – 2011 jsme byli zapojeni do mezinárodního projektu Comenius s názvem Eat well, be active. Tento projekt již skončil, v září 2011 jsme odeslali jeho závěrečnou monitorovací zprávu.

Již nyní však Mgr. Zuzana Kramarenková připravuje další mezinárodní projekt Comenius s názvem Voda – všechno plyne (anglický název Water – everything flows). Dvouletý projekt Voda – všechno plyne by měl začít v září 2012 a měl by být určen pro žáky od 7 do 11 let a jejich učitele.Během prvního roku tohoto projektu se zaměříme na zdroje vody v naší oblasti a budeme studovat vodní živočichy žijící v nich. Seznámíme se také s tradičními národními legendami spojenými s vodou. V průběhu druhého roku se zaměříme na ekologické aspekty vody, např. znečištění. Celý projekt je prozatím jen v přípravné fázi a musí být teprve schválen národními agenturami všech států. Podrobnosti projektu a jeho konkrétní aktivity se budou připravovat na společném setkání zástupců všech zemí v anglickém městě Barry začátkem prosince 2011.

Do projektu Voda – všechno plyne jsou přihlášené tyto školy:

  1. ZŠ MUDr. Emílie Lukášové Ostrava-Hrabůvka – Česká republika
  2. Pcho-degrunslach – Nizozemí
  3. Szkola Podstawowa w Rogalinie – Polsko
  4. Rongu Secondary School – Estonsko
  5. Esc Catalunya – Španělsko
  6. Pleumeur Bodou – Francie
  7. Grundschule – Hitzacker – Německo – školní web najdete TADY
  8. Turingeskolan -Švédsko
Cíle projektu:
  • rozšířit znalosti žáků o důležitosti vody pro život,
  • sdílet s ostatními školami a žáky tradiční národní mýty a legendy o vodě,
  • prostřednictvím všech předmětů školních osnov si uvědomit vlastní kulturní hodnoty, a tak přispět k pochopení jiných kultur,
  • zvýšit úroveň učení, posílit sebevědomí žáků,
  • prostřednictvím různých forem vyjadřování (plakátů, návodů, prezentací apod.) zdokonalit dovednost psaní, zvýšit úroveň znalosti angličtiny a seznámit se s dalšími evropskými jazyky.
Mgr. Václav Vávra