Vítkov – Hradec nad Moravicí

V sobotu 9. dubna 2011 se uskutečnila další výprava turistického kroužku. A protože se ukázalo – po vycházkách do blízkého okolí a kratších túrách v podhůří Beskyd – že chůze nikomu z nás nepůsobí větší potíže, rozhodli jsme se, že je načase postoupit do vyšší kategorie a podniknout celodenní pochod. Co se týče členitosti terénu, nepatřil mezi nejnáročnější. Jeho délka však překonala vše, co jsme dosud absolvovali. Směle se dá říci, že od soboty patříme do klubu „20kilometrových“.

Vytanula-li vám při slovíčku POCHOD na mysli představa jednotvárnosti našeho putování, jste na omylu. Větší část cesty jsme se pohybovali kolem řeky a tam je vždycky co vidět; ať už se jedná o koláče blatouchů nebo koberce sasanek lesních, drobné skalní útvary jinde neviděné, stáda tura domácího nebo malého netopýrka vklíněného do skalní průrvy a další zajímavosti, které jistě najdete v naší obrazové reportáži.

A děti, ty si svoji zábavu našly samy. Jak už jsem psal, šli jsme kolem řeky. Z jejího břehu se házely „žabky“, z míst vysoko nad ní zejména chlapci soutěžili mezi sebou o nejkrásnější „žbluňk“ a na nádraží při čekání na vlak jsme si krátili čas házením létajícího talíře.
Naše trasa nepostrádala ani turistickou zajímavost – dnes už neexistující žimrovické papírny, spojené s řekou Moravicí žimrovickým kanálem vybudovaným v oblasti už v 19. století a dodnes funkčním. Bylo se prostě na co dívat!

I počasí nám přálo. Na počasí si v této sezóně prostě nemůžeme stěžovat. Do Ostravy jsme se vrátili ošlehaní větrem, nesmírně ušlí (sotva jsme pletli nohama), ale šťastní a spokojení s příjemně stráveným dnem. A stihli jsme i hokej!

Fotografie si můžete prohlédnout TADY.

Mgr. Dan Fešárek