Výlet na Velký Javorník

V sobotu 15. 12. 2018 se uskutečnil výlet žáků naší školy na Velký Javorník. Zúčastnilo se ho celkem 9 žáků, z toho 5 deváťáků (Jan Salga, Michael Tašek, Dominik Vidlička, Petr Gondek a Filip Trojka) a 4 šesťáci (Terezka Kynclová, Simča Vítková, Bára Kosellková a Dominik Anděl).

Sraz účastníků byl stanoven na 07.20 hod. ráno na nádraží Ostrava – střed, návrat byl naplánován tamtéž 2 minuty před 17. hodinou.

Jeden z výletníků si sebou nesl sněžnou lopatu na sáňkování. Ze začátku se stal terčem posměchu, ale kousek za Frýdkem – Místkem, když jsme spatřili souvislou sněhovou pokrývku, nás smích nejen rychle přešel, ale tak trochu se měnil v závist.

Na Velký Javorník jsme vyrazili z Frenštátu pod Radhoštěm a čekala nás poměrně přijatelná 13 kilometrů dlouhá túra. Na vrchol jsme dorazili krátce po 12. hodině, ale na volný stůl v chatě jsme museli chvíli čekat. Hned potom jsme se zahřáli horkou polévkou, někteří z účastníků si poručili hranolky a po tomto nezbytném občerstvení jsme vyrazili na zpáteční cestu. Tu jsme započali výstupem na rozhlednu. Už cestou vzhůru mezi příčkami profukoval studený severák, ale nahoře nás čekalo sněhové a větrné peklo. Nebýt rozhledna dobře ohrazena, jistě by nás silný vítr smetl dolů. I tak jsme se museli pořádně zakuklit, neboť mrazivý vítr pronikal všude. Ani jsme se nerozhlíželi, ostatně přes mlhu toho nebylo moc vidět a spěchali jsme po schodech zase dolů. Jen jsme museli dávat pozor na nějaké případné podklouznutí.

Cesta zpět po červené a modré turistické značce už byla daleko příjemnější než cesta po zelené nahoru. Na nádraží jsme dorazili s pohodlnou rezervou 30 minut před odjezdem vlaku a příjemně unaveni jsme dojeli až do Ostravy.

Všichni účastníci už se těší na další akci.

Prohlédněte si fotografie.

Mgr. Dan Fešárek