V sobotu 26. května 2018 zorganizovala naše škole pro žáky mateřské i základní školy i pro rodiče těchto žáků výlet na Štramberk.

Odjezd byl stanoven na 8.00 hod. ráno, počet přihlášených účastníků se zastavil na čísle třicet čtyři. Nakonec nás odjelo jen třicet, neboť v jedné přihlášené rodině onemocnělo dítě a jeden chlapec zaspal.

Naše putování Štramberkem začalo u místní základní školy, odkud jsme krátce, ale intenzivně vystoupali k jeskyni Šipka, místní lokalitě, která se jako jedna z mála na severní Moravě může pyšnit unikátním nálezem dolní čelisti neandrtálského dítěte. Od jeskyně jsme se vrátili dolů a zamířili zdánlivě směrem k nádraží. Tato oklika byla nutná k dosažení našeho dalšího cíle – místního arboreta. I tato lokalita je v těchto zeměpisných podmínkách mimořádným jevem. Tuto lokalitu koupil od místního městského úřadu na počátku 90. let jeden havířovský občan za symbolickou jednu korunu a zavázal se, že původní smetiště přemění zpět v arboretum s unikátní flórou i faunou. Na vlastní oči se lze přesvědčit, že se mu to povedlo.

Po této návštěvě jsme se přesunuli do samotného srdce Štramberka, kde byl dán rozchod s tím, že ve 14 hodin odjíždí náš autobus zpět do Ostravy. Domů jsme se vrátili asi v 15 hodin a mezi účastníky panovala velká spokojenost z příjemně stráveného dne.

Mgr. Dan Fešárek

Prohlédněte si fotografie.

Doprava autobusem tam i zpět byla hrazena z dotace MOb Ostrava-Jih přidělené Spolku rodičů a přátel školy při ZŠ MUDr. E. Lukášové – projekt „Ze školky do školy“.