Středověký jarmark 2009

Projekty

Projekt Středověký jarmark proběhl na naší škole v pátek 19. června 2009. Připravily jej Mgr. Vlasta Koppová a Mgr. Lucie Podkulová.

Podívejte se na:

  • samostatný web Středověkého jarmarku TADY
  • video ze Středověkého jarmarku TADY
Projekt Středověký jarmark byl podpořen Nadací OKD.
A jaký celý projekt vznikal?
Titulek jako z bulváru, ale nebojte se, opravdu teď nebude následovat lamentování nad špatnými hygienickými či právními poměry v současnosti. Naopak – pokusíme se alespoň trochu nakouknout do skutečného středověku, do doby kamenných hradů, rytířských turnajů a hrdinských bitev, ale také do doby, v níž zruční řemeslníci prodávali zboží na jarmarcích a své umění tam předváděli i potulní zpěváci a kejklíři.
Na počátku všeho byla chuť vymyslet něco pro naše páťáky, způsob, jak je nenásilně přitáhnout k zájmu o historii, neboť – co si budeme povídat – ty perly, které jim padají z pusy v hodinách vlastivědy, opravdu stojí za to. A dalším motivem, proč to nepřiznat, byla i větička pronesená na jakési poradě: „Peněz je všude dost, jen si o ně chtít ( a umět ) říct.“ A tak jsme si pár dní lámaly hlavy, až nás jednoho dne nad kusem medovníku napadlo uspořádat Středověký jarmark.

Jak to ale udělat? Nejdříve necháme děti vyhledávat informace o středověku na internetu a poradíme jim, jak je dále zpracovávat; konečně budou na počítačích dělat něco užitečnějšího, než jen hrát hry; seznámíme se tak s tehdejší hudbou, literaturou, módou i architekturou; ušijeme si kostýmy, namalujeme kulisy a nacvičíme divadlo; vyzkoušíme nějaké staré řemeslo, třeba drátkování nebo pečení perníků, nabatikujeme šátky a pomalujeme sklíčka a pak je budeme na jarmarku prodávat….Nápady se jen hrnuly, ani jsme je nestačily zapisovat.

Pak už jen zbývalo vše dopodrobna rozpracovat, vyplnit hromadu formulářů, poslat svou žádost o poskytnutí grantu Nadaci OKD a čekat, jak to dopadne. K Vánocům jsme dostaly dárek – náš projekt byl schválen, finanční příspěvek přislíben.

A tak se tedy vracíme do středověku. Zatím jsme na samém začátku našeho putování, s velkým nadšením hledáme a zpracováváme informace. Po jarních prázdninách budete moci naši práci ( nebo zábavu?) sledovat na nově založených webových stránkách – děti jsou opravdu moc šikovné, takže to určitě bude stát za to.

Držte nám palce, ať vydržíme až do konce a v červnu nashledanou na středověkém jarmarku!

Mgr. Vlasta Koppová a Mgr. Lucie Podkulová