Deváťáci v Praze

Aktuality

Ve dnech 28. a 29. května 2019 se uskutečnil školní výlet třídy 9.A do Prahy. Sraz na nádraží v Ostravě-Svinově byl stanoven na brzkou ranní hodinu, konkrétně 4.30 hod. ráno, neboť jsme chtěli strávit v Praze co možná nejvíce času. Ostatně náš poměrně nabitý program ani nic jiného neumožňoval.

Po příjezdu do Prahy krátce po 8. hodině ranní jsme odcestovali metrem do stanice Kolbenova, kde jsme si v hostelu Kolbenka uložili zavazadla. Pak už jsme spěchali zpět do centra, neboť od 11.00 hod. jsme měli naplánovanou projížďku po Vltavě. Bohužel nám počasí příliš nepřálo. Drobně pršelo už v době nástupu na loď a v průběhu plavby se rozpršelo vskutku vydatně, což nám dost omezilo pohyb po lodi. Déšť neustal ani po skončení plavby, takže v největší průtrži mračen jsme museli absolvovat procházku po Karlově mostě směrem k Poslanecké sněmovně, což byl v úterý náš druhý bod programu.

Na tuto exkurzi se děti těšily nejméně, snad právě proto v nich zanechala nesmazatelný zážitek – ať už z návštěvy tiskové konference hnutí ANO nebo společnou fotografií s čelnými představiteli našeho státu: ministryní financí Alenou Schillerovou nebo poslancem za ODS Jakubem Jandou. Dalším z mnoha prožitků byla i návštěva poslaneckého klubu ODS, návštěva informačního centra, či účast na začátku jednání poslanecké sněmovny jako diváků na galerii.

Následoval rozchod u nákupního centra Paladium. Sraz jsme si stanovili tak, abychom se stihli za pološera přesunout na Letnou na tzv. Kyvadlo, odkud je jeden z nejhezčích pohledů na noční Prahu. Ostatně tato okolnost je známa již delší dobu – J. V. Stalin měl na tomtéž místě vystavěn pomník, který byl zlikvidován až na počátku 90. let minulého století.

Druhý den – ve středu – jsme si nejprve uložili zavazadla v úschovně na hlavním nádraží, pak jsme se přesunuli tramvají na Újezd a odtud zubačkovou lanovkou na Petřín. Někteří z nás se nechali zlákat výhledem z Petřínské rozhledny a všichni (kromě jednoho účastníka) směřovali své kroky do Lapidária, kde jsme si užili spoustu legrace.

Pak už následoval přesun na hlavní nádraží a cesta domů.

Prohlédněte si fotografie.

Mgr. Dan Fešárek