Cyklovýlet okolím Ostravy

V sobotu 18. 5. 2019 se uskutečnil výlet na kolech pro žáky i jejich rodiče. V přípravné fázi byl zájem obrovský, nakonec se nás sešlo dohromady osm a to včetně mé maličkosti. Na místo srazu dorazili pan Václav Vidlička se synem Dominikem, pan Karel Gondek a paní Martina Gondková se synem Petrem a bez rodičů se dostavili Petr Prochovník a Dominik Anděl. Ten jediný byl z 6. A třídy, ostatní chlapci studují již 9. rokem a letos se se základní školou rozloučí.

Trasa byla přizpůsobena tak, aby ji všichni účastníci bez problému zvládli. Z místa srazu u restaurace Dakota jsme vyrazili něco po 9. hodině ranní směrem do Polanky nad Odrou. Odtud jsme odbočili po nové cyklostezce směr Stará Bělá a dále Proskovice. Z Proskovic jsme museli vyrazit do Košatky. Nabízely se 2 varianty: buď po silnici s poměrně hustým provozem, nebo po cyklostezce, která však časem přechází v polní cestu. I když jsme tušili, že na konci nebudeme ani my, ani naše kola vypadat zrovna jako ze žurnálu, zvolili jsme bezpečnější cestu, která nám však ve své druhé polovině připravila adrenalinový zážitek. Bahno a kaluže vody, které se nedaly nikudy objet, sklízely ovoce svých propršených dní. Nikdo by na konci tohoto úseku trati nehádal, že nejsme bezdomovci na útěku.

Z Košatky do Jistebníku nás čekal jediný úsek cesty, který jsme museli absolvovat za plného provozu. Nikudy jinudy se, bohužel, do Jistebníku dostat nedá. Ale zvládli jsme to a v Jistebníku u železniční trati nás čekala zasloužená občerstvovací přestávka. Pak už jsme absolvovali jen nepříliš náročný úsek do Klimkovic, kde jsme si na jedné z mnoha zahrad odpočinuli a opekli buřty.
Cesta zpět už byla kratší, k Dakotě, kde byl stanoven kromě srazu i rozchod, jsme dorazili pár minut po 16. hodině.

Podle pondělních ohlasů soudím, že výlet se moc líbil, takže zkusím v dohledné době (ale spíš v novém školním roce 2019/2020) zorganizovat další. Jen doufám, že těch zájemců bude o něco víc.

Prohlédněte si fotografie.

Mgr. Dan Fešárek