Akademie k 50. výročí školy – učitelé i žáci jsou skvělí a umí!

Měsíce usilovné práce, hromady kulis, hory rekvizit a kostýmů, množství nápadů, kreativita, invence, hodiny příprav. Zkoušíme, opakujeme, vybíráme hudbu, ladíme detaily, upravujeme texty, dohadujeme se – a najednou je to tady. Čtvrtek 23. května 2019 – generálka. Prší, nervy se napínají, emoce se stupňují. Účinkující se musí vystřídat v šatnách, ve vestibulu upravuje paní učitelka Gořulová nástěnky s historií školy, zvukař po tisící upravuje mikrofony, děti z mateřské školy se překvapeně rozhlíží po obrovském prostoru, doktorka Lukášová přichází na poslední chvíli a v zákulisí se sehrává realizační tým. Upřesňujeme nástupy, upravujeme průvodní text, chystáme jeviště. Jsou to pořádné nervy a stres, ale postupně se vše dostává do těch správných kolejí. Jako na drátkách běží komunikace mezi hudební režií pana učitele Vávry a deváťáky Katkou Ztratilovou a Lukášem Gengelou. Kolegyně Eva Panáčová hlídá zpod brýlí nástupy jednotlivých čísel, vše dostává svůj řád a rytmus. Zapracovává se technická četa deváťáků, aby každá rekvizita byla ve správný čas na správném místě. A najednou je poledne, je po generálce, další změny nepřicházejí v úvahu.

Pátek ráno – 24. květen 2019. Venku svítí sluníčko, které hned pozvedne náladu a trošku rozptýlí obavy z toho, zda všechno klapne – padesátku přece jen neslavíme každý den. Před osmou přicházím do kulturního domu Akord s plánem v klidu počkat na realizační tým a připravit označení šaten. V sále mě však už profesionálně vítají žáci, kteří mají na starost pomoc v zázemí. Nestačím se divit, jak zodpovědně spolupracují při přípravách a berou vážně své úkoly. Program a pořadí jednotlivých čísel už znají téměř zpaměti, vědí, kam umístit žíněnky, židle, značky, mikrofony… prostě vše, co je potřeba. Zcela přirozeně využívají své organizační schopnosti, snaha o co nejlepší prezentaci jednotlivých čísel je žene k neuvěřitelným výkonům. Je skvělé vidět týmovou spolupráci, ale třeba i samostatnost Michala Petrovského a Filipa Trojky, kteří bez zbytečných připomínek obíhají účinkující a připravují je, aby byli včas na svých místech. V šatnách pak vrcholí napětí, učitelé vydávají poslední pokyny, pomáhají s úpravou kostýmů a rekvizit a při tom všem kontrolují, zda se jim někdo nezatoulal, jestli jsou všichni v pořádku, nic se neztratilo, povzbuzují a křísí některé umělce ochromené trémou. V sále se usazují hosté, přicházejí ostatní spolužáci, program se rozbíhá… a dopolední představení máme za sebou.

A odpoledne? Co myslíte? Naši zkušení účinkující, učitelé, žáci i další pomocníci už zcela profesionálně zaujali svá místa. Moderátoři přivítali hosty, doktorka Lukášová vzpomenula na svou kariéru lékařky a zakladatelky kojeneckého ústavu a jednotlivá čísla běží jako po másle. Vystoupení jsou různorodá, účinkující podávají skvělé výkony. Společná závěrečná píseň pak jen umocňuje radostnou atmosféru i dojetí. Popsat všechna vystoupení by zabralo mnoho odstavců. Místo slov se raději znovu podívejte na záznam celé akademie a vychutnejte si všechny detaily.

Děkuji všem účinkujícím, pedagogům i členům organizačního týmu. Myslím, že oslava 50. výročí naší školy se povedla a ukázala, že učitelé i žáci jsou skvělí a umí!

Mgr. Petra Kalousková, ředitelka školy

Akce byla finančně podpořena z rozpočtu Statutárního města Ostrava.