Jazykolamiáda 2018

Minulý týden navštívil naši školu významný specialista, jehož oborem jsou pohmožděniny, zlomeniny a zauzlovaniny jazyka, „brebtolog“ MUDr. Leoš Jazykoš. Návštěva to nebyla náhodná. Ve čtvrtek 8. listopadu 2018 totiž v Lukinu probíhala soutěž, v jejímž rámci byli žáci podobnými zraněními ohroženi. Odborného zásahu pana doktora nakonec přece jen nebylo potřeba.

Jazykolamiáda neprobíhala na naší škole prvně. Letošní účastníci měli možnost z ukázky na YouTube posoudit, jak to brebtalo soutěžícím už před několika lety. Je třeba říct, že letošní výkony nezůstaly za těmi staršími vůbec pozadu.

Soutěž byla rozdělena na dvě kategorie (2. a 3., 4. a 5. ročník), každá kategorie se utkala v několika kolech. Na rozehřátí si v prvním kole zabrebtal každý svůj vybraný jazykolam, ve druhém kole pak jazykolam vybraný pro všechny soutěžící a v obávaném třetím kole pak šťastnou či smolnou rukou si soutěžící vybral svůj jazykolamový text. Zatímco šťastlivci jásali, když si vylosovali „myši v koši“, orosené čelo ozdobilo smolaře, kteří se museli poprat třeba s oříškem typu „Roli lorda Rolfa hrál Vladimír Leraus“.  Když dosoutěžili jednotlivci, přišly na řadu tříčlenné kolektivy tříd. I zde se losovalo a jistý podíl na výsledcích má kromě trémy i šťastný výběr.

A jakže to vlastně dopadlo?

Kategorie 2. – 3. ročník – jednotlivci:

  1. Magdaléna Frindtová 3.A
  2. Ivana Metyšová 3.A
  3. Hana Brychtová 2.A

Kategorie 4. – 5.ročník – jednotlivci:

  1. Hana Kozáková 5.B
  2. Dana Klasa 4.A
  3. Adéla Vávrová 5.A

Kategorie 2. – 3. ročník – třídy: 1. 3.A, 2. 2.B, 3. 3. B

Kategorie 4. – 5. ročník – třídy: 1. 4.B, 2. 5. C, 3. 4.A

Vítězové byli odměněni hezkou knižní cenou a praktickými zápisníčky.

Prohlédněte si fotografie.

Jazykolamiáda se uskutečnila v rámci projektu našeho projektu Mluvím, čtu a rozumím, který probíhá za finanční podpory Statutárního města Ostravy.

Mgr. Eva Panáčová