Dějepisná olympiáda – výsledky školního a okresního kola

Dne 22. listopadu 2018 proběhlo na naší škole školní kolo dějepisné olympiády.

Vzhledem k tomu, že sté výročí založení samostatného Československa se nezadržitelně blíží, byla dějepisná olympiáda tematicky zaměřena na první republiku. Oficiální název zněl Československo v letech 1918–1938.

V oficiálních propozicích se sice hovoří o tom, že dějepisná olympiáda se vypisuje pro žáky osmých a devátých tříd ZŠ a pro odpovídající ročníky víceletých gymnázií, ale vzhledem k tématu se alespoň na naší škole mohli olympiády zúčastnit pouze žáci deváté třídy. Ani tak nebyly výsledky nijak přesvědčivé.

Dějepisné olympiády se zúčastnilo 12 žáků 9. třídy. Byli to Václav Špok, Marek Zdráhal, Petra Šulcová, Lenka Kosíková, Tomáš Průcha, Matěj Bill, Martina Kašparová, Adéla Ostružková, Jakub Němec, Matyáš Malík, Adam Nevický a Barbora Mihoková. Očekávání dobrých výsledků splnili pouze první tři jmenovaní, práce ostatních žáků byly spíše zklamáním. Mrzí to o to více u těch, kteří jinak aspirují ve výuce dějepisu na známku výbornou.

Do okresního kola dějepisné olympiády konané dne 17. ledna 2018 postoupil pouze vítěz školního kola Václav Špok a ostudu nám tam rozhodně neudělal. S dosaženými 46 body se umístil na pěkném 27. místě z celkového počtu 42 účastníků.

Prohlédněte si zadání dějepisné olympiády. O řešení si můžete napsat na e-mail dan.fesarek@zslukasove.cz, bude Vám následně zasláno.

Mgr. Dan Fešárek