Návštěva v Dětském centru Domeček

Aktuality

V pondělí 19. 12. 2016 jsme navštívily (opravdu jsme byly jen samé ženské) Dětské centrum Domeček v Ostravě – Zábřehu. Věděli jste, že toto zařízení se nachází jen několik tramvajových zastávek od naší školy? Domeček poskytuje zdravotní, výchovnou a sociální péči dětem od 0 do 3 let. V části tohoto centra mohou také najít útočiště i děti až do 18 let v krizových životních situacích.

Domeček navazuje na původní kojenecký ústav, který založila v roce 1930 MUDr. Emílie Lukášová, jejíž čestné jméno nese naše škola. Líbilo se nám pěkné vybavení jednotlivých místností i množství hraček. Určitě i u nás ve škole by našla uplatnění relaxační místnost pro děti, která nás přímo nadchla. Dozvěděly jsme se, že toto prostředí pomáhá dětem ke zklidnění a podporuje jejich pocit bezpečí. Ale materiální vybavení není vše, co děti k životu a úspěšnému vývoji potřebují.

Zajímavé pro nás byly informace o náročnosti práce v tomto zařízení (není to jen „hraní si s dětmi“) a požadavcích na kvalifikaci zaměstnanců. Dozvěděly jsme se o formách pěstounské péče v naší republice, o jejích úskalích a přínosu pro děti i pěstouny. Věděli jste například, že u nás fungují tzv. přechodní pěstouni, z jejichž rukou jdou děti po určité době do dalšího – jiného typu péče?

Některé z nás se zajímaly o možnosti tzv. dobrovolnictví. Tuto činnost organizuje centrum ve spolupráci s organizací Adra, která pomáhá i při proškolování zájemců.

Předali jsme i několik dárků, které u nás ve škole nechal pod stromečkem pro nejmenší kamarády Ježíšek.

Děkujeme zaměstnancům, že nám věnovali svůj čas, provedli nás a zodpověděli všechny naše dotazy. Přejeme dětem i všem pracovníkům Domečku krásné Vánoce a do nového roku hodně zdraví a štěstí!

Na základě poznámek žákyň 9. A zpracovala Petra Kalousková

Pokud vás náš článek zaujal, mnoho dalších zajímavostí i aktuální informace najdete také na webu Domečku.