Odklad povinné školní docházky

Novela školského zákona (zák. č. 561/2004 Sb.) přinesla změnu týkající se odkladu povinné školní docházky:

„Není-li dítě tělesně nebo duševně přiměřeně vyspělé a požádá-li o to písemně zákonný zástupce dítěte v době zápisu dítěte k povinné školní docházce podle § 36 odst. 4, odloží ředitel školy začátek povinné školní docházky o jeden školní rok, pokud je žádost doložena doporučujícím posouzením příslušného školského poradenského zařízení, a odborného lékaře nebo klinického psychologa. Začátek povinné školní docházky lze odložit nejdéle do zahájení školního roku, v němž dítě dovrší osmý rok věku.“

Zákonný zástupce je povinen přihlásit dítě k zápisu k povinné školní docházce, a to v době od 1. dubna do 30. dubna kalendářního roku, v němž má dítě zahájit povinnou školní docházku.

Zápis do 1. ročníku pro školní rok 2017/2018 se uskuteční 3. a 4. dubna 2017.

Z výše uvedeného vyplývá: zákonný zástupce, který bude žádat pro své dítě odklad školní docházky, musí nejpozději do 30. dubna aktuálního školního roku (tj. do 30. 4. 2017) přinést škole doporučující posouzení pedagogicko-psychologické poradny (nebo speciálně pedagogického centra) a dětského lékaře. Na základě těchto doporučení a písemné žádosti zákonného zástupce škola vydá rozhodnutí o odkladu povinné školní docházky. Doporučujeme rodičům uvažujícím odklad povinné školní docházky jejich dítěte, aby včas kontaktovali pedagogicko-psychologickou poradnu nebo speciálně-pedagogické centrum.