Sedmáci mapovali životní osudy největšího Čecha Karla IV.

Aktuality

V sobotu 14. května 2016 jsme si připomněli 700 let od narození nejvýznamnějšího českého panovníka – českého krále a římského císaře Karla IV.

Jelikož v sedmém ročníku v dějepise období Karla IV. probíráme, rozhodli jsme se v jubilejním roce mu věnovat více času a několik projektových hodin. Nejprve měli žáci za úkol sami shromáždit prostřednictvím internetu, návštěvy knihoven zajímavé informace z jeho života. A tak se nám ve škole objevily zajímavé publikace o Karlu IV. A zjistili jsme, že dnes najdeme mnoho krásných knih pro děti, které i s názornými obrázky, ilustracemi zachycují životní úspěchy tohoto velikána. Pak následovaly prezentace jednotlivých žáků, následná diskuse a vzájemná výměna názorů, poznatků. Každý z žáků si pak vybral určitou zajímavost a tu pak vypsal na kartičku, mnozí byli i tak šikovní, že své výpisky doplnili i o krásnou ilustraci.

A jak se jim to povedlo? To si můžete prohlédnout na fotografiích.

V literární výchově jsme si pak Karla IV. přiblížili ukázkou z jeho Vlastního životopisu a naučili se recitovat i několik slok z Nerudovy Romance o Karlu IV.

Mgr. Lucie Kmošťáková