Záložka do knihy spojuje školy

Aktuality

Na podzim 2015 se první stupeň naší školy opět zúčastnil projektu „Záložka do knihy spojuje školy“. Tento projekt, zaměřený na výměnu záložek do knihy mezi žáky českých a slovenských škol, má asi šestiletou tradici a cíl přivést děti ke čtení.

Naše škola se prvně zúčastnila v loňském školním roce 2014/2015. Naše záložky tehdy putovaly do Bratislavy, kde snad udělaly dětem na tamní ZŠ radost, stejně jako našim dětem záložky slovenských kamarádů. V letošním roce jsme dostali přidělenu menší vesnickou školu z Bolešova. Spolu se záložkami putovaly na obě strany i dopisy, přibližující zahraničním přátelům právě naši školu.

O ZŠ z Bolešova jsme se dozvěděli, že první zmínky o ní pocházejí v písemné podobě z počátku 19. století. Tehdy vyučoval děti na tamní škole několik let místní „šuster“ (česky švec), který mezi opravováním bot zkoušel děti násobilku nebo mu děti k práci předčítaly ze Slabikáře. Rodiče za učení platili. Nebylo to však „převodem z účtu“, nýbrž tu nějakou zeleninou, tu ovocem či čerstvým mlékem nebo vejci z domácího hospodářství. Děti chodily do školy nejen s knihami a sešity, ale pod paží nesly i nějaké to polínko k zatopení ve studené třídě.

Vystudovaný učitel přišel do obce v roce 1845. O pět let později školy vyhořela a byla na čas přestěhována do přilehlé obce. V roce 1853 za pomoci občanů byla otevřená škola nová, kde byl dokonce kabinet pro učitele. V této budově se vyučovalo s jednou menší pauzou po shoření střechy a vybudování nové, až do roku 1959.

Školní rok 1959/1960 byl posledním, kdy se vyučovalo ve starých budovách. 4. 9. 1960 se uskutečnilo slavnostní otevření nové školy. Do nových lavic zasedlo 535 žáků z celého obvodu školy, který tvořilo 6 okolních obcí. Škola funguje v těchto prostorách – dva pavilony, v každém 10 tříd – dodnes.

Bolešovská škola patří spíše k těm menším. Ve dvou budovách se vyučuje zvlášť první a druhý stupeň. Škola má velkou sportovní halu a vlastní knihovnu. Jelikož se jedná o venkovskou školu, řada aktivit probíhá v okolní přírodě.

Záložky slovenských dětí naši žáci ocenili a nyní se mohou pyšnit hmatatelnou vzpomínkou na celý projekt, kterého se příští rok zúčastníme už po třetí.

Mgr. Eva Panáčová

Fotografie si můžete prohlédnout TADY.