Keltičkův kahan 2015

Mottem letošního 18. ročníku městské soutěže Keltičkův kahan „70 let žijeme v míru“ jsme si společně s žáky dalších ostravských základních škol a víceletých gymnázií připomněli 70. výročí osvobození naší vlasti od okupantů. Dvoučlenná družstva zpracovávala formou písemné práce a prezentace dvě vybraná témata připomínající významné osobnosti, místa regionu, zajímavá sportoviště či historii vlastní školy.

Za naši školu se jako loni zúčastnilo družstvo osmaček – Teraza Köglerová a Dominika Karasová. Svou práci dívky představily na ZŠ a MŠ Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 8 odborné porotě složené z členů Učitelské společnosti v Ostravě – Klubu historiků. Porota hodnotila originalitu vybraného tématu, faktografickou správnost i jazykovou úroveň zpracování. Pro soutěžící bylo nejobtížnější práce poutavě prezentovat před porotou i dalšími soutěžícími a zodpovědět zvídavé otázky hodnotitelů. Naše děvčata si vybrala nám blízká témata – Střípky z historie naší školy a osobnost MUDr. Emílie Lukášové, zakladatelky kojeneckého ústavu, jejíž jméno nese naše škola. Jejich práce porotu zaujaly a především ústní prezentace byla na jedničku.

Odměnou pro žáky a jejich pedagogy byl dvoudenní tematický zájezd na místa úzce spojená se 2. světovou válkou – do Litoměřic a Terezína. V Litoměřicích si žáci prohlédli historické centrum města, vyhlídkovou věž Kalich a expozici Dolu Richard umístěnou ve sklepeních města. Důl Richard byl těžištěm vápence. Za druhé světové války nacisté využili množství spletitých chodeb a umístili zde tajnou podzemní továrnu. Nyní je důl skladištěm nízko a středně radioaktivního odpadu (např. nemocniční odpad z radiologických pracovišť). V nedalekém Terezíně, původně vojenském pevnostním městě postaveném Josefem II. a pojmenovaném na počest jeho matky Marie Terezie, se nacházelo za války židovské ghetto, kde byli soustřeďováni Židé z celé Evropy. Prohlédli jsme si miniaturní byt o pár metrech čtverečních, ve kterém bydlela celá rodina, a sousední neméně miniaturní modlitebnu. Navštívili jsme i blízkou Malou pevnost, v níž se nacházela věznice pražského gestapa. Prohlídka těchto neradostných míst v nás zanechala hluboký dojem. Závěrem našeho putování byl výšlap na památné místo nejstarších českých dějin – horu Říp.

Už se těšíme na následující ročník soutěže.

Mgr. Lenka Jeřábková

Soutěžní práce si můžete prohlédnout TADY.