Lyžařský výcvikový kurz 2014

Aktuality, Sport

Oproti původnímu plánu se tentokrát uskutečnil LVK naší školy až ve dnech 10. – 14. 3. 2014. A důvod? V době původního termínu – koncem ledna – hrozily nevyhovující sněhové podmínky. Bohužel ani náhradní termín se v tomto směru příliš nepochlapil. Nicméně nakonec si účastníci lyžařského kurzu docela dobře zalyžovali. A o to šlo!

Čekalo nás tradiční ubytování v hotelu Pod Javorem. Za ty roky, co tu jezdíme, jsme si svým přístupem, chováním a vystupováním získali dobré jméno, byli jsme zde tedy radostně očekáváni a vítáni. Žáci a žákyně byli rozděleni již tradičně do pokojů. Ty byly každý den ráno po odjezdu žáků na výcvik se svými instruktory bodovány zdravotnicí paní Vierou Obůrkovou. Nejuklizenější pokoj byl pak v pátek vyhodnocen. Nezůstalo ostatně jen u tohoto jednoho ocenění. Instruktoři Roman Olša, Ondřej Švinc a Saša Kramarenko vyznamenali vždy nejlepšího lyžaře svého družstva, byl vyhlášen nejlepší skokan družstva, nejlepší úklidová služba (úklid v botárně, v jídelně, …) a další.

Ani na stravu si nemůžeme stěžovat. Byla chutná a každý si mohl říci, jaké množství mu má kuchař naložit. I tak se našli jedinci, kteří měli „velké oči“ a zbytky nezkonzumovaného jídla vraceli.

Jediné, co nám zpočátku hodně vázlo, byl večerní program. Pravda, dokud řídilo zábavu družstvo dne – které mělo pro ostatní připravit různé hry a soutěže – bylo vše v pořádku. Pak se ale měly děti bavit samy, a to byl kámen úrazu. Kolektiv se rázem rozpadl na jednotlivce a drobné skupinky. Proto se kormidla chopili dospělí jedinci – Jiří Andrys a Dan Fešárek, kteří nakonec svými zkušenostmi přispěli ke zdárnému průběhu tří ze čtyř společných večerů. A proč ne všech čtyř? Protože poslední večer se dětští účastníci kurzu konečně domluvili a bavili se sami. A to tak úspěšně, že jsme se nakonec rozhodli posunout večerku o hodinu.

Páteční den se však vymykal všem zvyklostem. Nejprve zorganizoval pan učitel Olša rozcvičku, která se kupodivu setkala s pozitivním ohlasem. Obvykle po snídani vždy následuje přesun na svah pod hotelem Horal, kde jednotlivá družstva absolvují závod ve slalomu, přičemž kurzisté ukazují, co se za celý týden naučili. A že toho nebývá málo. Letos však byl svah prost všeho sněhu, proto se uskutečnil kombinovaný (branně vědomostní) závod družstev, který pro lyžaře připravili pan učitel Andrys a zdravotnice Viera Obůrková. Nejlepší skupiny pak byly rovněž oceněny.

Po obědě už nastal čas odjezdu. Děti byly plny dojmů nejen ze samotného lyžování, ale také ze středečního odpoledne, v němž početně menší skupina v rámci odpočinkové činnosti absolvovala turnaj v bowlingu v hotelu Galik a větší skupina si to namířila do welness centra hotelu Horal, kde se nechávala rozmazlovat vodními lázněmi.

Celkově se dá říci, že jsme si to všichni užili. Ani počasí nás nenechalo na holičkách. Nesněžilo, to ne! Ostatně na sjezdovkách bylo pro nás dostatečné množství upraveného sněhu. Ale také nepršelo, ani nám nehrozily bouřky, či silný vítr. Po celý týden nás provázela azurová obloha a slunce pralo jak sedlák cepem.

A tak i když to byl příjemně strávený týden, nezbývá nám, než doufat, že to se sněhem a teplotami bude napřesrok lepší – více sněhu a nižší teploty.

Napsal Mgr. Dan Fešárek

Fotografie z LVK 2014 si můžete prohlédnout TADY.