Předškoláci poprvé ve škole

Ve středu 12. října 2011 nás poprvé navštívili naši budoucí prvňáčci – děti z mateřské školy na ulici Adamusova v Ostravě-Hrabůvce. 16 předškoláčků zasedlo do školních lavic, aby si vyzkoušeli, jak to ve škole chodí. Nikolka, Emička, Adrian, Martin… to je jen několik málo jmen, které si prozatím pamatujeme. Příště si určitě zapamatujeme i další. Tyto děti k nám totiž budou chodit až do konce ledna v rámci projektu “Předškolák Lukášek”. V tomto období by měly děti získat přehled o tom, jak to ve škole chodí, co se po nich bude vyžadovat a také co mohou očekávat…

Dnes se děti seznámily s Květuškou (vzornou žákyní 1. třídy) a svérázným Kazimírem, který má ke škole vrozený odpor a dělá všechno tak, aby se na něj museli všichni zlobit. Tyto dvě látkové hračky provázely děti celou hodinou. Podařilo se jim navázat s dětmi přirozený vztah. Děti bezpečně odlišovaly, které vlastnosti obou postaviček jsou dobré a které špatné. Chudák Kazimír byl na konci hodiny zcela unaven dětmi, které mu někdy nechtěly ani podat ruku. Musíme tedy doufat, že se do příštího setkání nad sebou zamyslí a konec celého projektu Předškolák bude znamenat zároveň i Kazimírovo napravení.

Ve čtvrtek 13. října 2011 jsme se setkali s dalšími dětmi, tentokrát z mateřské školy na ulici Klegova v Ostravě-Hrabůvce.

Mgr. Eva Panáčová a Mgr. Dita Nitschmannová

Na fotografie se můžete podívat TADY (středa 12. 10.) a TADY (čtvrtek 13. 10.)

Projekt Předškolák Lukášek má i svůj samostatný web – najdete ho TADY.