Františkánský týden – besedy pro žáky

Aktuality

Pod záštitou Ing. Petra Kajnara, primátora statutárního města Ostravy, se koná ve dnech 26. září – 2. října 2011 misijní týden pořádaný františkánskou provincií. Součástí širokého programu je také pořádání přednášek a besed pro žáky na základních a středních školách. Témata besed se týkala zejména vzdělávací oblasti Člověk a společnost. Jejich cílem bylo, aby se žák poutavou formou dozvěděl nové informace, rozvíjel svůj vlastní hodnotový systém, naučil se nahlížet na lidské jednání z hlediska etických norem a zároveň rozeznal projevy sektářského myšlení.

Na naší škole jsme zorganizovali pro žáky osmých a devátých ročníků dvě přednášky – besedy. První přednášku vedl Tomáš Řehák, ředitel organizace ABATOP, na téma „Sex, AIDS a vztahy“. Organizace ABATOP se zabývá péčí, vzděláváním a školením v oblasti AIDS. Tomáš Řehák se osobně seznámil s lidmi nakaženými virem HIV, byl u nich, když umírali. Jejich příběhy se natolik dotkly jeho srdce, že začal pořádat přednášky pro školy, aby se co nejvíce mladých lidí dozvědělo o této nemoci. Od roku 1995 oslovil více než 320 tisíc studentů, byl vedoucím seminářů v Rusku, na Ukrajině, Tádžikistánu, Kazachstánu, Bělorusku, Estonsku, Chorvatsku a v Polsku. Momentálně se zabývá širokou přednáškovou činností jak u nás, tak v zahraničí. Celou přednášku vede velmi poutavou formou, dokázal žáky rozesmát, ale zároveň poukázat na nebezpečí viru HIV. V rámci své besedy se také zaměřil na oblast partnerských vztahů a na důležitost lásky a věrnosti. Více informací se můžete dozvědět na webové stránce http://tom.wbs.cz/.

Druhou přednášku vedla Mgr. Maxmiliána Zuzana Bendová na téma „Sekty a nová náboženská hnutí: kdo jsou a co chtějí“. Maxmiliána Zuzana Bendová vyučuje anglický a český jazyk na 2. stupni ZŠ v Brně-Řečkovicích. Nyní studuje na teologické fakultě v Olomouci. V rámci svých studií jak na pedagogické, tak i teologické fakultě se zabývá religionistikou se zaměřením na sekty a nová náboženská hnutí. Ve své přednášce rozlišila znaky demokratického a totalitního myšlení, poukázala tedy na prvky sektářského myšlení. Zároveň seznámila žáky s nejvýznamnějšími náboženskými hnutími, sektami nebo-li totalitními náboženskými společnostmi, jejich znaky a projevy. Na základě této přednášky byli žáci schopni uvědomit si základní projevy těchto hnutí v každodenním životě.

Obě besedy byly pro žáky přínosem a setkaly se s velkým ohlasem. Děkujeme celému týmu Františkánské mise 2011 a obzvlášť děkujeme přednášejícím.

Mgr. Martina Tomaníková

 

Fotogalerie z besed pro žáky:

  • beseda T. Řeháka “Sex, AIDS a vztahy” TADY,
  • beseda Mgr. Bendové “Sekty a nová náboženská hnutí: kdo jsou a co chtějí” TADY.

 

Beseda “Sex, AIDS a vztahy”:

 

Beseda “Sekty a nová náboženská hnutí: kdo jsou a co chtějí”: