Projekt Den Evropy 2010

Projekty
V pátek 7. května 2010 jsme si v naší škole připomněli Den Evropy; projektové dopoledne se vydařilo, těšíme se na příště… I tak by se dal napsat příspěvek o Dni Evropy na ZŠ a MŠ MUDr. Lukášové. Skutečnost byla ale mnohem zajímavější a pestřejší – pokud byste k nám toto páteční dopoledne zabloudili, možná byste nevěřili vlastním očím!
Na hřišti za školou byl k vidění běh na lyžích, v jedné ze tříd se stavěla Eiffelovka z pet lahví, jinde se pomocí indicií poznávaly evropské státy. Při vědomostní soutěži ve školní klubovně vládlo soustředění a napjatá atmosféra, prvňáčci zase nadšeně spolupracovali při sestavování vlajky a skládání mapy České republiky. Žáci z druhého stupně se snažili co nejlépe přeložit text z polštiny a jako praví finští hokejoví útočníci se trefovali do branky. Holky a kluky z druhých a třetích tříd překvapila jejich vlastní jména napsaná azbukou a během chvilky se jim pak podařilo společně nacvičit a ve školní hale předvést písničku „Bratře Kubo“ ve třech jazycích. Ve školní kuchyňce se vařily špagety ve velkém. V dalších dvou třídách vznikaly pod rukama „mladých architektů“ repliky známých evropských staveb, tentokrát z papírových krabic. V celém „evropském“ dni nechyběly ani kvízy, křížovky, práce s mapami a atlasy i spousty dalších aktivit…
Všechny činnosti byly během našeho projektového dne ušity dětem na míru podle jejich věku, znalostí a schopností. Ti nejmladší získávali poznatky o Evropě ve třídách se svými učitelkami, pro čtvrťáky a páťáky byla připravena čtyři stanoviště s různými úkoly. A co se dělo na II. stupni? Soutěžilo mezi sebou osmnáct družstev složených ze žáků šestých až devátých tříd. Důležité tentokrát nebyly jen encyklopedické znalosti o Evropě, ale svému družstvu mohl hodně pomoct i ten, kdo prokázal šikovnost, obratnost, zručnost a důvtip… To všechno bylo totiž potřeba ke zvládnutí soutěžních úkolů.
Tak vypadal letošní Den Evropy v naší škole. A abychom nezapomněli – projektové dopoledne se vydařilo, těšíme se na příště!
Na video ze Dne Evropy 2010 se můžete podívat TADY.
Výsledky soutěže “Milionář” – 4. a 5. ročník:
Umístění Třída  Výhra 
 1. 5.A  10 000 000,-
 2. 5.B 320 000,-
 3. 4.B 10 000,-
 4. 4.A 1 000,-
Výsledky smíšených družstev na II. stupni:
1. místo – skupina č. 14 – 74 bodů

Vavrušková 9.A
Kožušníková 8.B
Rajčan 8.B
Šenková         7.B
Fiala   7.A
Pernická         6.A
Maková Mir.  6.B
Radulay         7.A
2. místo – skupina č. 3 – 72 bodů
Henžlíková  9.A
Flegrová         8.A
Münster            8.B
Klein         7.C
Hanuš 6.A
Bravanský         6.B
3. místo – skupina č. 8 – 71 bodů
Celta  9.A
Kočí         8.A
Poláková         8.B
Sovová         7.C
Maková K.         7.B
Rakošán         7.A
Petkovová         6.A